CENTRA VOOR FAMILIEGESCHIEDENIS -- Achtergrondinfo-onderzoek

 

De Centra voor Familiegeschiedenis maken deel uit van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Deze Kerk geeft haar leden de taak om zoveel mogelijk van hun voorouders te traceren en vast te leggen. Waar mogelijk zijn er door de Kerk microfilms gemaakt van allerlei registers van over de hele wereld, zoals van de Burgerlijke Stand, parochieregisters, notariële en rechterlijke archieven, transportregisters en kerkeraadsnotulen. In onze gebieden zijn vooral in de periode 1950-1970 microfilms vervaardigd. In de buurt van Salt Lake City (Utah) is inmiddels een enorme collectie gegevens bijeen gebracht, veilig opgeborgen in een grot. Er zijn ruim één miljoen films gemaakt en jaarlijks komen er ongeveer zestig duizend bij. Een actueel wereldwijd overzicht van wat er op film staat, kunt u vinden via deze ingang op de Amerikaanse site. U kunt per plaats zien welke registers zijn verfilmd en op welk filmnummers deze zijn opgeslagen.

Over de hele wereld zijn Centra voor Familiegeschiedenis te vinden. Hier zijn verschillende soorten gegevens in te zien. De belangrijkste zijn:

familysearchorg.jpg (11103 bytes) Openingscherm van de site FamilySearch

In de afgelopen jaren heeft de computer en cd-rom nadrukkelijk zijn intrede gedaan in de genealogische activiteiten van de Kerk. Veel gegevens zijn ook op cd-rom te verkrijgen (niet de bronnen zelf!) en het online brengen van gegevens is inmiddels in volle gang. De site FamilySearch Internet Genealogy Service kan dan ook worden gezien als het online Centrum voor Familiegeschiedenis.

Vooralsnog zal de site de Centra voor Familiegeschiedenis nog niet vervangen. Over de Benelux verspreid zijn 25 Centra te vinden (zie hier voor de adresgegevens).
Allereerst kunnen hier dus de films die ingezien worden van over de hele wereld, dus ook heel handig als u met uw onderzoek de grens over moet. U dient daartoe eerst op te zoeken op welke film(s) de bewuste bronnen staan (dat kan nu dus online). Alleen het bestellen van de film kost geld. Vooraf dient u -de kostprijs voor verzending- te betalen, het bezoek en onderzoek bij het Centrum zijn gratis, tenzij u kopieën maakt of IGI-gegevens op diskette wenst, daarvoor moet u natuurlijk betalen. Als de film is gearriveerd in het Centrum, blijft deze voor u een geruime tijd ter inzage, eventueel kunt u die tijd verlengen (tegen een kleine vergoeding). Films, maar ook fiches en cd-roms worden niet uitgeleend en door de Centra wordt geen onderzoek voor derden gedaan. Belangrijk punt is verder dat u vooraf een afspraak moet maken, want de Centra hebben maar een beperkte ruimte ter beschikking.

Niet alle gegevens zijn op microfilm terecht gekomen. Dat is deels te wijten aan het feit dat de bronnen pas werden ontdekt nadat de opnamen in onze regio waren afgerond, of omdat gegevens nog niet waren vrijgegeven (bijvoorbeeld de Burgerlijke Stand ná 1882). Aan het aanvullen van de bronnen wordt nog steeds gewerkt. Soms is lastig te zien welke film u precies moet hebben, omdat u bijvoorbeeld niet weet welk rechterlijk archiefdeel nu exact op de film staat. U ontkomt er dan niet aan om meerdere films te bestellen.

De Internationale Genealogische Index (IGI) is op microfiches en op cd-roms gezet. De fiches zijn overigens in Nederland ook bij het verenigingscentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging in Naarden en bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag te vinden. IGI-bestanden bestaan uit doop- (geboorte) en huwelijksgegevens. Overlijdens- en begraafdata zijn vanuit de achtergrond van het onderzoek door de Kerk minder intersessant. Achternamen die worden voorafgegaan door tussenvoegsels, zijn alfabetisch nogal eens op het tussenvoegsel opgenomen. Voor Van der Hoeven moet zowel onder de letter "V" als "H" worden gekeken.  De IGI-bestanden kunnen ook worden gebruikt om een indicatie te krijgen hoe een familienaam is verpreid over bepaalde gebieden.
De gegevens in de IGI zijn niet volledig betrouwbaar en moeten worden gecontroleerd aan de bron, maar als goed genealoog weet u natuurlijk dat gegevens altijd geverifieerd moeten worden.

Het Bestand van Voorouders (Ancestral File) is wat minder bekend, maar herbergt een zeer groot aantal onderzoeksgegevens. Hier geldt nog sterker dat u voorzichtig moet zijn met het overnemen van gegevens en is het onderzoeken van de juistheid gewenst. De namen en adressen van de onderzoekers staan bij het bestand in de Ancestral File, zodat men deze aanschrijven kan.

Als u meer wilt weten over de achtergronden en beginselen van dit kerkgenootschap, dat op 6 april 1830 officieel werd gesticht, kunt u veel informatie vinden op de Amerikaanse officiële homepage van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints en op site voor Nederland en Vlaams-België.

 

N.B.: Deze bijdrage is gebaseerd op een artikel van John en Anthony Hofstee, Ontario, Canada.